Stydliví politici chtějí přímou volbu presidenta

21. 07. 2008 10:15:03
Nezávislý senátor Jan Horník z Klubu otevřené demokracie přinesl do Senátu návrh na změnu ústavy, která by namísto dosavadní parlamentní volby presidenta zavedla volbu přímou. Její mechanismus by měl být totožný s volbami do Senátu – jednalo by se tedy o dvoukolový absolutně většinový systém. Plénum Senátu tento návrh na svém pátečním zasedání prý navzdory očekávání neodložilo, nýbrž poslalo k projednání výborům.

Podle senátora Horníka Senát tímto rozhodnutím prokázal, že se dokáže chovat „státotvorně.“ Faktem však je, že u senátorů se spíše projevil jejich šestý, politický smysl, který neklamně cítí nadcházející volby.

Přímá volba presidenta je mediálně oblíbené téma. Podobně jako poslanecká imunita je to také téma bezpečné; ačkoli prý všichni přímou volbu chtějí (naslouchají totiž hlasu lidu), každý má o její podobě rozdílné představy a otázka se sice neustále přetřásá, ale k řešení nesměřuje. Přímou volbu však podle průzkumů veřejného mínění požaduje velká většina obyvatel České republiky. Ti jsou znechuceni politikou, politiky i politikařením a volají po možnosti využít svého nezadatelného demokratického práva rozhodovat.

Říká se, že se módní trendy opakují. V politice tomu není jinak. S železnou pravidelností matematického zákona se do módy dostává prototyp „stydlivého politika,“ který jakoby se styděl za svou politickou profesi, jenž se hanbí za to politické divadlo, které sám pomáhá vytvářet a volá po rázném řešení – posílení demokratického charakteru politického systému, což prý přinese řešení současné neutěšené situace. Požaduje proto přímou volbu presidenta, ale přál by si i přímou volbu starostů a hejtmanů a možná i všeobecné referendum či lidovou iniciativu. Lid je totiž moudrý, ale jeho zvolení zástupci prý opakovaně prokazují svou nekompetentnost, jako například při letošní veřejné volbě hlavy státu. Nechme proto lid, ať rozhodne!

Letošní skutečně nechutná veřejná volba, která přinesla další kolo všeobecného volání po zavedení přímé volby, není projev špatného politického systému, nýbrž absence jakékoli kultury politiky. Tento problém však přímá volba presidenta rozhodně vyřešit nemůže.

Každá změna ústavy je velice vážná věc a změna způsobu volby hlavu státu obzvlášť. Přímá volba presidenta je stejně jako referendum nebezpečnou hračkou, když je v nepovolaných rukách. Demokracie totiž není cíl sám o sobě, ale jen prostředek k zajištění dobré vlády.

President v parlamentním systému plní funkci svorníku. Je tím, kdo spojuje znesvářené politické tábory, nezasahuje do záležitostí běžné agendy, zachovává elementární neutralitu, je symbolem státnosti. Z toho důvodu jsou jeho pravomoci slabé a on je volen parlamentem. Zamýšlenou funkci u nás president naplňuje. Úřad presidenta dlouhodobě disponuje bezkonkurenčně nejvyšší důvěryhodností, ačkoli ho zastává tak vysoce politicky vyhraněná osoba, jakou je Václav Klaus. Podle senátora Horníka a jiných, by zavedení přímé volby posílilo legitimitu hlavu státu. To je bezpochyby pravda, ale český president, na rozdíl od jiných ústavních institucí (například Senátu), legitimitu rozhodně nepostrádá.

Každé ústavní změně musí předcházet důkladná analýza současného stavu. Politický systém je komplexní mechanismus, ve kterém se jednotlivé síly vyvažují, působí na sebe a tím umožňují jeho hladké fungování. Zavedení přímé volby presidenta znamená nepřímé posílení jeho pravomocí, neboť president, který je nezávislý na parlamentu a může se opřít o přímou důvěru lidí, bude chtít této dodatečné legitimity využít k posílení svých pravomocí. Před zavedením přímé volby se však musíme ptát, proč současná nepřímá parlamentní volba funguje špatně. Protože česká politika postrádá úroveň? Nebo protože se zákonodárci alibisticky chtějí zříci odpovědnosti? To může být jen stěží důvod pro tak zásadní ústavní změnu.

Autor: Jiří Holík | pondělí 21.7.2008 10:15 | karma článku: 13.19 | přečteno: 856x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2381
Studuji magisterský program politologie a zajímám se o vše, co se děje.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...