Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schwarzenberg pitomcem? Nikoli, váženým člověkem.

Včera ve večerních hodinách zveřejnil ministr Karel Schwarzenberg výsledky auditu, který si sám objednal, a který měl konečně vrhnout světlo na celou nehezkou aféru kolem jeho vládního kolegy Čunka. Bohužel jsme se dozvěděli, že se příliš nedozvíme. Tedy alespoň prozatím.

Nejisté výsledky auditu, které mluví o tom, že se něco "mohlo,“ ale také „nemuselo" stát či že něco "není vyloučeno" jsou poznamenané tím, že 700 stránek ze spisu zmizelo. Následovat tedy bude audit další, který má osvětlit další aspekty aféry.

Ministr Schwarzenberg je z výsledku celé prověřovací akce rozpačitý. Má také proč. Je mu jasné, že další avizovaný audit bude velká část společnosti vnímat jako protahování současné šaškárny, že bude vypadat jako "pitomec a slaboch." Bude mu vyčítáno, že mu jde o jeho současnou pozici, že mu zachutnala moc a nechce se jí vzdát. Že vlk se nažral a koza zůstala celá. Nic však nemůže být dále od pravdy. Jestli je v české politice někdo, pro něhož jeho politické přežití jako takové nic neznamená, je to právě pan Schwarzenberg. Jestli je u nás někdo, kdo nemá pražádnou potřebu hájit jiný zájem než zájem České republiky, je to právě současný ministr zahraničí.

Jeho odstoupení v tuto chvíli vůbec ničemu neprospěje. Jenom uškodí české republice. Ta by tak přišla o jednoho z nejlepších ministrů zahraničí, jakého kdy měla. Kauza pana Čunka je už od začátku, alespoň z vnějšího pohledu, poznamenaná nejasnostmi, manipulacemi, politickým zasahováním a účelovým zneužíváním. Policejní šetření místo vyjasnění a vyřešení přineslo další podezření.

Je nanejvýš smutné, že práci, kterou by v každé civilizované zemi měly odvést orgány činné v trestním řízení, musí konat zahraniční detektivové z pověření soukromé osoby. Bylo by však ještě smutnější, kdyby tu žádná taková osoba formátu pana Schwarzenberga nebyla.

Mohlo by se zdát, že celá snaha přijít Čunkově kauze na kloub je zcela zbytečná, neboť předseda křesťanských demokratů svým chováním i výroky mnohokrát demonstroval, že z vlády dobrovolně odejít nehodlá, což je v současné situaci také jediný způsob, jak by vůbec mohl kabinet opustit.
Ale měli bychom být panu Schwarzenbergovi vděční za to, že je pro svou snahu o "vznik precedensu, že se důkladně prověří finance politika, který se dostane do problémů," ochoten stát se pro někoho pitomcem. Pro mě však zůstává váženým člověkem.


Autor: Jiří Holík | úterý 15.7.2008 20:40 | karma článku: 22,74 | přečteno: 1506x
  • Další články autora

Jiří Holík

Pohled cynika: Politika jako showbusiness

Znám některé lidi, kteří ve snaze vyhnout se zákonitému znechucení politikou, nahlíží na ni jako na svébytnou odnož zábavního průmyslu. Takový pohled může přinést alespoň dočasnou úlevu od všeobecného rozčarování. Oproštěním od obvyklých stereotypů totiž podle tohoto paradigmatu zjistíme, že je možné se českou politikou slušně bavit, pokud se nám ovšem podaří zapomenout na onu malou drobnost, kde ve skutečnosti žijeme. Úspěch této metody je samozřejmě přímo úměrný míře cynismu, již jsme si ochotni připustit, a proto ho není možné doporučit žádným měkkosrdcatým dušinkám bez smyslu pro humor.

14.4.2011 v 9:21 | Karma: 15,78 | Přečteno: 679x | Diskuse| Politika

Jiří Holík

O významu nikým nevolených aktivistů

Boj za šíření svobody a demokracie má několik rovin. Od té nejvyšší, reálpolitické, kterou se tak nemohoucně a neobratně snažil prosazovat prezident Bush se svou neokonzervativní suitou, až k té drobné práci, kterou často odvážně a nesobecky provádí ona u nás některými démonizovaná občanská společnost vedená „nikým nevolenými aktivisty“.

6.2.2010 v 11:58 | Karma: 8,22 | Přečteno: 917x | Diskuse| Politika

Jiří Holík

Jak jsem se ocitl v davu

Včera jsem se ocitl v davu. Můžu si za to sám, šel jsem se na mítink ČSSD na Anděl podívat z vlastní vůle. Na rozdíl od desítek dalších lidí, kteří se jenom neúspěšně pokoušeli prodrat se do metra. Byl jsem jedním z posledních, kterým se ještě podařilo z metra vystoupit. Eskalátor mě bez milosti vyvrhl téměř do samého srdce celé protestující masy. K vajíčkové baterii těch pravých ultras jsem to měl, dodávám, že naštěstí, ještě nějaký kousek, ale přesto jsem se okamžitě ztratil mezi lidmi.

28.5.2009 v 10:14 | Karma: 26,24 | Přečteno: 2350x | Diskuse| Ostatní

Jiří Holík

Sexy mozek české politiky

Česká politika má to úžasné štěstí, že ve vedení našich stran sedí některé naprosto brilantní politické mozky. Pokud bychom chtěli udělovat cenu "Sexy mozek české politiky," měli bychom, myslím, za letošní rok adoptů až až. A to ještě ani neskončil leden. Jedním z čelních favoritů na tuto hypotetickou cenu by bez nejmenších pochyb musel být David Rath. Ten s řadou dalších nalezl zalíbení v historii, kde hledá poučení pro současnost. Rád by řešil současnou hospodářskou krizi a proto v pohledu do minulosti hledá nějaký zázračný lék. A ejhle! Kdo v Evropě nejlépe vyřešil hospodářskou krizi? Přeci Adolf Hitler! A jak? Začal zbrojit! Sice z toho byla válka, ale když se kácí les, létají třísky. Tak nějak to přeci ten Göring říkal, ne?

24.1.2009 v 19:01 | Karma: 30,26 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Politika

Jiří Holík

I zahraničně-političtí odborníci z Lidového domu se někdy utnou...

Tisková zpráva České strany sociálně demokratické k dosavadnímu průběhu českého předsednictví Radě ministrů EU ze dne 9.1.2009 praví: "Mirek Topolánek nebyl za celé funkční období vlády ani jednou na oficiální návštěvě Ruska. Vláda pod jeho vedením jak svojí rétorikou, tak nečinností způsobila, že naše vztahy s tímto klíčovým partnerem jsou dnes velmi chladné. Tento stav samozřejmě snižuje vyhlídky, že by vláda byla schopna výrazně přispět k řešení problému s dodávkami ruského plynu."

10.1.2009 v 19:15 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2381x
Studuji magisterský program politologie a zajímám se o vše, co se děje.

Seznam rubrik